FON: Veldonderzoek naar vaatplanten
FON voert veldonderzoek uit naar vaatplanten, waaronder wolfsklauwen, varens, paardenstaarten, naaktzadigen en bedektzadigen. Sinds onze oprichting ligt de nadruk op drie kernactiviteiten, terwijl we recent een vierde pijler hebben toegevoegd. Onze werking omvat:
1. IFBL-florakartering
Het in kaart brengen van plantensoorten per IFBL-kilometerhok ('hokken strepen'), met als doel bij te dragen aan het verspreidingsonderzoek.
2. Flora-inventarisaties in specifieke gebieden
Het uitvoeren van inventarisaties ter ondersteuning van natuurbeheer en de opvolging van beheermaatregelen.
Onder de noemer 'Vinger aan de pols' deed FON al in meer dan 25 gebieden inventarisaties vóór en na beheerwerken, grootschalige herstelmaatregelen (bv. in kader van Life-projecten) of andere ingrijpende veranderingen. Daartoe behoren ook het opvolgen of terug opspeuren van vroegere vondsten van populaties van zeldzame soorten, zoals bv. spits havikskruid, korensla, klokjesgentiaan, grote wolfsklauw, kruipend moerasscherm, glanzig fonteinkruid, groot nimfkruid, etc.
Enkele gebieden waar FON zeer actief is:
- Averbode Bos en Hei te Laakdal (Prov. Antwerpen), Scherpenheuvel-Zichem (Prov. Vlaams-Brabant) en Tessenderlo-Ham (Prov. Limburg): al minstens 12 inventarisatiebezoeken tussen 1996 en 2022.
- De Langdonken te Herselt (Prov. Antwerpen) en Aarschot (Prov. Vlaams-Brabant): minstens 7 inventarisaties tussen 1996 en 2016.
Regelmatig bezoekt FON ook interessante hokken na een 15- à 20-tal jaar opnieuw, of soms vergelijken we onze streeplijsten met historische inventarissen. Helaas zijn we vaak getuige van de sterke achteruitgang van onze flora.
3. Thematische flora-onderzoeken
Het ontwikkelen en uitvoeren van eigen flora-onderzoeksprojecten rond specifieke thema's. Enkele voorbeelden uit het verleden zijn:
- Wilde planten van de stad Antwerpen: de flora langsheen de Schelde in de provincie Antwerpen en de flora van de Antwerpse binnenstad (1997-1999)
- Flora-inventarisatie van 52 kerkhoven in de ruime Antwerpse regio (2000-2001), met voorjaars- én najaarsbezoek
- Botanische verkenning van maïsakkers in drie Antwerpse regio's: (1) tussen Emblem en Halle, (2) in de Noorderkempen tussen de Nederlandse grens en Hoevenen, en (3) in de omgeving tussen Koningshooikt en Nijlen (2001)
- Afvaarten van de Grote, Molse en Kleine Nete met kartering van oever- en waterplanten (1999, 2002, 2003, 2008)
4. Bijdragen aan floradeterminatiekennis
Het vergroten van de kennis en expertise op het gebied van floradeterminatie.

Om een idee te krijgen van hoe het eraan toegaat, lees alvast het artikel over FON 'Aan de slag voor kerkhofplanten', dat verscheen in het magazine Natuur. Zomer 2024: