Plantenwerkgroep De Wielewaal
Activiteiten 2025
Zaterdag 12 april voorjaarsflora in het Zevenbergenbos te Ranst
We maken een kleine wandeling door dit unieke bos met zijn heel speciale flora en hebben aandacht voor het determineren van planten. Uiteraard hebben we ook oog en oor voor al wat ons pad kruist.
Afspraak: 14u Grot van het Hof van Zevenbergen, Kasteeldreef 22 te Ranst. Deelnemers die
met de wagen komen, kunnen parkeren in het centrum van Ranst in de Schoolstraat op 400 m
wandelen van het startpunt. Leiding: Kristine Wuyts 0494 58 35 25
Maandag 21 april Lentewandeling in het Uilenbos
Afspraak: 14u Lintsesteenweg thv nr. 461,.vlakbij het waterzuiveringsstation van Hove.
Dit bos herbergt een speciale fauna en flora. We gaan hier op stap en gaan genieten van al het moois dat hier voorkomt. We hebben vooral aandacht voor de voorjaarsflora.
Leiding: Kristine Wuyts 0494 58 35 25
Zaterdag 3 mei wat groeit en bloeit er in het Netepaleis?
Het Netepaleis is een klein natuurgebiedje, waar cultuur en natuur hand in hand gaan. Wil je graag weten wat daar bloeit? Een inwijding krijgen in de wondere wereld van de planten? Kom dan mee ontdekken en luisteren naar wat onze gids te vertellen heeft.
Deze activiteit wordt georganiseerd in kader van MMM in Mei waarbij het Netepaleis het domein openstelt en meerdere activiteiten organiseert.
https://amazonemmm.be/hetnetepaleis/agenda/
Zondag 11 mei plantenwandeling in de Steenbeemden te Kessel
We gaan hier en daar het terrein op om een aantal zeggen te determineren. Soms maken we een
bocht rond deze planten, maar vertegenwoordigers uit het genus Carex – zegge, zijn dikwijls
indicator voor de toestand van een bepaald gebied. Flora en loep kunnen handig zijn. We nemen
tijdens deze wandeling de tijd om een aantal planten te determineren met verschillende flora’s
Afspraak: 9u Badhuis, Emblemsesteenweg 73, Kessel Leiding: Kristine Wuyts
Korte reeks determineren en planteninitiatie
Zoals vorig jaar doen we een aantal plantenwandelingen waarbij we aandacht schenken aan
verschillende determinatiekenmerken van planten. Iedereen van harte welkom om de boeiende
plantenwereld in onze omgeving te ontdekken.
4 dinsdagavonden eind mei en in juni: 27 mei, 3, 10 en 17 juni. Leiding: Kristine Wuyts
Vertrek voorzien om 19.00 uur; we blijven in het begin altijd wel wat in de buurt van het vertrek punt
zodat deelnemers die later arriveren, toch nog kunnen aansluiten. Flora en loep kunnen handig zijn. We nemen telkens de tijd om een aantal planten te determineren
met verschillende flora’s
27 mei: De Elzen te Kessel, samenkomst om aan de kerk van Kessel-dorp
3 juni: Steenbeemden: flora op de dijken; samenkomst aan taverne Badhuis, Emblemsesteenweg 73 te Kessel
10 juni: Viersels Gebroekt, samenkomst aan de Kerk van Viersel
17 juni: stad lier, bijeenkomst parking aan De Mol ter hoogte van jeugdhuis Moevement.
Excursiekalender 2024
Zondag 26 mei Streepexcursie C5-53-1
Afspraak: 9u30 Berlaarhof, Pastorijstraat 9
Zondag 9 juni Streepexcursie C5-32-3
Afspraak: 9u30 ParkingTrendy decor, Oostmalse steenweg 236, Emblem
Vrijdag 14 juni C5-32-3
Afspraak: 19u Parking Trendy decor, Oostmalse steenweg 236, Emblem
Meer info bij: Roosmarijn.steeman@natuurpunt.be of 0485688848
Excursiekalender 2023
Vrijdag 12 mei Streepexcursie Kloosterheide Lier - Hok C5-41-2
Afspraak: 18u30 aan "Huize Nazareth" Kriekenstraat 14, 2500 Lier.
Zondag 14 mei Streepexcursie Fort van Lier en omgeving - Hok C5-52-1
Afspraak: 9u00 aan de Berlaarsesteenweg t.h.v. nr 190, 2500 Lier.
Vrijdag 9 juni Streepexcursie Soldatenbos en omgeving - Hok C5-42-3
Afspraak: 18u30 aan het Soldatenbos op de Liersesteenweg, 2560 Kessel.
Excursieverslagen 2022
Zondag 21 mei - Hok d5-12-24 – Reebos Putte, Berlaar, Lier
Roosmarijn Steeman
Het Reebos van Liliane en Roger ligt midden in een hok dat al een tijd niet meer bekeken werd en we zijn er welkom met de plantenwerkgroep. Met Liliane en Roger als gids in hun jonge en al iets meer volwassen aanplant was het handig om te weten wat er spontaan was opgeschoten en wat ooit geplant werd. De braam- en distelbestendige broek die ze ons hadden aangeraden kwam goed van pas. Daar er tussen de aanplant al een aantal jaar niet meer gemaaid werd treed er verruiging op, we gaven het advies aan Liliane en Roger om toch opnieuw hier en daar wat te maaien in de jongere aanplant. Op een paar plaatsen zijn daar nog Echte koekoeksbloem, Moerasrolklaver, Gewoon reukgras en Pinksterbloem te vinden, maar bij verdere verruiging zullen deze verdwijnen.
Langs de gracht stonden veel brandnetels boordevol met rupsen van Dagpauwoog. Dat die verruiging ook positief is voor bepaalde soorten konden we hier goed zien.
In het oudere bosgedeelte zagen we Valse voszegge en Ijle zegge, beide indicators voor moeraszones. Zoals bij veel bossen in de streek zijn hier ooit rabatten (langwerpige ophogingen die gelegen zijn tussen greppels. De grond uit de greppels is gebruikt om het rabat mee op te hogen) aangelegd. Daardoor krijgen ook boomsoorten die liever iets drogere voeten hebben hier een kans, zoals bijvoorbeeld de Hazelaar die hier vrij veel staat. Met 100 soorten en slechts een klein deel van het hok te hebben bezocht sloten we af. Het was fijn om Liliane en Roger hun bosprojecten te bekijken en ondertussen toch ook een zwart gat te vullen: twee vliegen in een klap. We konden tevreden naar huis!
Op verkenning in een nieuw perceel van Viersels Gebroekt Kristine Wuyts
Op 10 september inventariseerden we met onze Plantenwerkgroep een nieuw perceel in het Viersels Gebroekt. Wat ons onmiddellijk opviel was dat er heel veel Veenwortel (Polygonum amphibia) voor kwam. Dit is een algemene vertegenwoordiger van de Duizendknoopfamilie en zoals zijn wetenschappelijke naam zegt kan hij zowel in droge als vochtige milieus voorkomen. Het perceel waar hij hier zo massaal groeit, staat regelmatig onder water. Er waren op de Veenwortel trouwens heel veel gallen aanwezig van Bladvlooien Galmuggen. Er stond ook heel veel Zegge, maar deze hebben we niet meer gedetermineerd. We nemen ons voor om volgend jaar opnieuw een heel aantal percelen in dit unieke gebied te inventariseren.
Langs de kant van de Molenbeek bloeide er ook Knikkend tandzaad. Dit komt voornamelijk voor langs beekoevers en in natte weilanden. Deze plant staat er in het gezelschap van Groot moerasscherm, Bitterzoet, Grote lisdodde, Grote egelskop, Watermunt.
Verder in het weiland: Echte valeriaan, Wolfspoot, Grote Wederik, Moerasspirea, Koninginnekruid, Moerasandoorn, Gewone smeerwortel en nog een aantal andere.
Op dit kleine weiland noteerden we meer dan 40 plantensoorten maar we hadden tijdens onze inventarisatie ook aandacht voor de talrijke insecten die er zaten met onder meer een heel mooie sluipwesp: Enicospilus ramidulus, de talrijke Moerassprinkhanen, de Lieveling en de vele Stro – uiltjes.
In het terugkeren noteerden we nog Sneeuwbesmeeldauw op Sneeuwbes in een haag.
Excursieverslagen 2021
Streeptochten Fort van Kessel en omgeving C5-42-23
Op zondag 4 juli hadden we een eerste afspraak aan het Fort van Kessel, waar we uitzonderlijk toegang kregen via fortgids Jean Van Loock. Normaal gingen we met een vijftal strepers zijn, maar net voor de aanvang van de excursie begon het te stortregenen. Met drie zijn we een half uur later toch nog gestart en droog gebleven. We bekeken ongeveer de helft van het fort en kregen van Jean heel wat historische uitleg. Het forteiland beslaat in totaal 3,3 ha, met de aanpalende gronden erbij is het 15,8 ha. Een groot deel hiervan is bebost, maar op het forteiland is een vrij grote oppervlakte ingenomen door heischrale graslanden. De eerste streeptocht leverde 93 soorten op. Muurvaren, Wijfjesvaren en Plat beemdgras zijn goed vertegenwoordigd op de fortmuren.
In het heischraal grasland vonden we Klein tasjeskruid, Zilverhaver, Zandblauwtje, Fijn schapengras en Schapenzuring. Bezemkruiskruid voelt zich prima thuis op de pionierbodems van het fort, naast minder voorkomende pioniers als Gewoon langbaardgras en Rood guichelheil. De bremstruiken waren blijkbaar zeer geliefd bij de schapen die tot twee weken ervoor kwamen grazen op het fort, ze waren bijna allemaal zeer kort gegeten.
Muurvaren is in grote aantallen op de muren en in putten van het fort te vinden
Een grote koker dient als verluchtingsschacht voor het fort en is veilig afgezet voor bezoekers.
Maandagavond 12 juli spraken we af om de tweede helft van het fort te bekijken, wat 39 extra soorten opleverde. Deze keer vonden we in één van de kamers van het fort een Tongvaren en op een talud aan de waterkant noteerden we Mannetjesereprijs. In een nattere zone onderaan de helling groeide Wilde bertram, Pinksterbloem, Grote kattenstaart en Koninginnenkruid. De heischrale helling was begroeid met Muizenoor, Vroege haver en Liggend hertshooi. De mooie heischrale vegetatie op het fort leverde ook een zeldzame paddenstoelindicator voor heischrale graslanden op: Driekleurig ruitertje en Gladde wolsteelparasolzwam.
Driekeurig ruitertje, herkenbaar aan de witte hoed, grijzige steel en zwarte voet.
De omgeving van het fort werd op maandagavond 19 juli bekeken. We konden nog 72 soorten toevoegen aan de streeplijst. Langs de spoorweg zijn veel ruderale kruiden te vinden die we op het Fort niet vonden: Bleke en Grote klaproos, Amerikaanse kruidkers, Herik, Wilde reseda, Echte kamille en Schijfkamille en ook een grote groeiplaats van Hazenpootje. Helaas vonden we ook een verkeersslachtoffer van de vele treinen die daar passeren: een kerkuil, zonder ring.
Een klein stukje van de Kesselse heide zit ook nog in dit hok, waardoor Struikhei ook op de lijst kwam.
In een gracht vonden we Hoge cyperzegge en in het bos van het fort zagen we veel Bloedzuring. Tenslotte was het bijna donker toen we langs de fortgracht tussen de vele vissers de Oeverbies gingen bekijken die Kristine daar wist staan.
Excursiekalender 2022
Tijdens onze tochten zijn flora en loep handig. We nemen de tijd om een aantal planten te determineren met verschillende flora’s.
Gids: Kristine Wuyts – 03 481 94 79
Maandag 18 april Plantenwandeling in de Brede Zeyp
Op Paasmaandag verkennen we de Brede zeyp en maken we een rustige wandeling met aandacht voor voorjaarsflora. We bezoeken ook de recente bosaanplanten en hebben aandacht voor alles wat vliegten beweegt.
Afspraak: 14u aan het Fort van Koningshooikt aan de Donderheide. Einde: 17.00 uur Bij nat weer zijn laarzen nodig.
Zaterdag 14 mei Inventarisatie Nazareth-Zuid
We inventariseren aan de randen van de weilanden, want het is broedseizoen. Er wordt vooral naar planten gekeken, maar ook naar wat vliegt en kruipt.
Afspraak: 14u parking Hof van Beatrijs aan de Nazarethdreef. Einde 17.00 uur Stevig schoeisel. Een loep is handig om details te bekijken bij planten
Zondag 22 mei Plantenstreeptocht grens Putte, Berlaar, Lier - Reebos, langs de Steenbeek D5-12-24
Jaarlijks worden er in Vlaanderen plantenhokken (1kmx1km) gestreept (alle soorten genoteerd) om zo een goed beeld te krijgen van de verspreiding en voor- of achteruitgang
van soorten. Het Reebos van Liliane en Roger ligt midden in een hok dat al een tijd niet meer bekeken
werd en we zijn er welkom.
Afspraak: 9u00 overgang Vruchtelei naar Peter Michielslei, parkeren kan op de brede strook net voorbij het bruggetje (met rode leuningen).
Laarzen en een distel- en braambestendige broek is aangeraden.
Meer info: Roosmarijn.steeman@gmail.com 0485688848
Woensdag 20 juli Inventarisatie Vallei van de Kleine Nete in Emblem
We inventariseren nieuw ingerichte percelen.
Afspraak: 19u00 aan Trendy decor, Oostmalsesteenweg 106/14 te Emblem.
Zaterdag 10 september Plantentocht in Viersel
We bekijken de najaarsflora in het Viersels gebroekt.
Afspraak: 14u00 aan de kerk van Viersel.
Ontvang nieuws over onze natuur en activiteiten rechtstreeks in je mailbox.
Abonneer je op onze nieuwsbrief