Een verkiezingsactie organiseren!
Met Natuurpunt vragen wij om te investeren in natuurherstel. De natuur heeft namelijk geen politieke kleur en met 82% van de bevolking is het draagvlak voor natuurherstel enorm groot. We verwachten dus van élke partij dat ze dubbel zoveel investeert in meer en betere natuur. Het levert alleen maar voordelen op voor het klimaat, de biodiversiteit en onze eigen gezondheid. Daarom: actie!
Ontleen een natuurhart, vraag krasloten aan of bestel stickers
Ontleen het grote Natuurhart en/of deel Nature for Life krasbiljetten uit

Verder op deze pagina
- 1. Het Natuurhart
- 1.1. Wat is de Natuurhart-actie?
- 1.2. Hoe organiseer je een Natuurhart-actie?
- 1.3. Communicatie rond het Natuurhart
- 1.4. Extra tips voor de Natuurpunthart
- 2. Nature-for-life krasloten actie
- 2.1. Wat is het Nature-for-life krasloten actie
- 2.2. Hoe organiseer je een Nature-for-life kraslotenactie?
- 3. Vragen?
1. Het Natuurhart

1.1. Wat is de Natuurhart-actie?
Vanaf april tot oktober 2024 komen natuurliefhebbers samen op diverse locaties in Vlaanderen (bijv. De Ronde van Vlaanderen, op jouw gemeenteplein, in je natuurgebied, etc) en nemen plaats rond een natuurhart. Vanuit een drone of van op een hoog gebouw kunnen luchtfoto's en beelden gemaakt worden.
Je maakt op die manier een visueel statement dat natuurliefhebbers de natuur in het hart dragen en natuurherstel centraal moet staan. Het natuurhart werd al op diverse plaatsen met succes uitgerold.
Er zijn drie formaten:
- een groot hart van 15 op 15 meter
- een kleiner hart van 5 op 5 meter
- een vierkant van 2 op 2 meter
1.2. Hoe organiseer je een Natuurhart-actie?
a) Reserveren
-
Het natuurhart (groot, middelgroot of klein) kan gereserveerd worden via dit formulier.
- Principe: eerst komt, eerst maalt. Uitzondering op deze regel kan als wij inschatten dat een ander evenement een grotere impact en bereik heeft.
- We bezorgen per mail een bevestiging van reservatie.
- In aanloop naar jouw evenement word je gecontacteerd om concrete afspraken te maken rond levering/overdracht van het Natuurhart.
b) Vervoeren
De Natuurharten zijn klein en licht genoeg om te vervoeren per bakfiets of auto. Het grote Natuurhart wordt vervoerd in een oude tentzak. Het is belangrijk dat deze goed worden opgevouwen (zie hieronder), zodat de volgende actiegroep ze gemakkelijk kan vervoeren.
c) Locatie & drone
Kies een plek waar er genoeg ruimte is (minstens groot genoeg voor je gereserveerde tifo) en er een mooie foto of drone-beeld van gemaakt kan worden. Onze natuurgebieden zijn een mooie locatie om aan te tonen dat natuurherstel werkt. Maar denk hierbij ook aan plaatsen die het tegenovergestelde van natuurrijk zijn (stadhuis, gemeente- of stadsplein, beurzen, stations, …) om extra kracht bij te brengen als we vragen voor meer natuur. Plaatsen waar veel mensen langskomen en waar veel plek is om te verzamelen zijn ideaal.
- Heb je zelf een drone en piloot? Prima, maar let op de wet- en regelgeving!
- Geen drone beschikbaar? Contacteer kenneth.lowyck@natuurpunt.be en we bekijken wat we kunnen regelen
d) Uitvouwen van het Natuurhart
OPTIE 1: Hou het hart met een aantal mensen vast. Vanaf ca. 30 mensen lukt het al om het hart in de lucht te houden.
OPTIE 2: Vouw het Natuurhart rustig uit en leg ze zo plat mogelijk op de grond.
Let op: Wees voorzichtig, er is al een klein scheurtje in het grote Natuurhart (16x16m) gekomen bij de eerste actie (bovenaan in het midden). Er werd een extra touwtje aangebracht, maar vermijd om spanning te zetten op het doek.
Een alternatief voor een drone-beeld (indien dit niet mogelijk is) is de actie te doen op een plaats in de buurt van een hoog gebouw, waaruit een foto genomen kan worden. Voor de kleinere harten kunnen er ook foto’s vanop ladders of andere hogere punten genomen worden.


e) Opvouwen van het grote Natuurhart

Stap 1:
Leg het Natuurhart plat op de grond neer.

Stap 2:
Vouw het Natuurhart doormidden.

Stap 3:
Vouw het Natuurhart nogmaals doormidden.

Stap 4:
Vouw het Natuurhart opnieuw doormidden.

Stap 5:
Vouw het Natuurhart dwars doormidden.

Stap 6:
Rol het Natuurhart op.
e) Afdrogen / poetsen
- De kans is groot dat het Natuurhart vochtig of vuil is na je actie. Het is daarom belangrijk dat deze de kans krijgt om te drogen voor zijn verplaatsing naar de volgende locatie.
- Je kan het Natuurhart ontplooien in een schuur of een ruimte die groot genoeg is en zo lang als dat nodig is laten drogen.
- Een alternatief is om het Natuurhart met een doek af te drogen en schoon te maken.
f) In geval van slecht weer
- Zelf afwegen hoe slecht het weer is.
- Bij storm en zware regenval beter niet ontvouwen
- Bij lichte wind en regenval kan ontvouwd worden, mits je goed vastmaakt met haringen en goed laat drogen.
1.3. Communicatie rond het Natuurhart
a) Voor de actie
- Verspreid de actie op de eigen communicatiekanalen: nieuwsbrief, instagram, website, facebook, … en vul zeker de activiteitenkalender van Natuurpunt aan.
- Licht de lokale pers in. (Lokale krant,tv/radio-zender)
- Contacteer eventueel een BV in jouw regio die gelinkt is met de actie om zo meer aandacht te creëren. Weet je een BV te strikken, pak hier dan zeker mee uit op sociale media!
- Denk goed na over de doelstelling van de actie en formuleer deze op voorhand. Kijk hiervoor naar jouw lokale memorandum, het memorandum van Natuurpunt of onze kerneisen op www.ikkiesnatuur.be.
b) Tijdens de actie
- Een woordvoerder aanduiden om de pers ter plaatse te woord te staan. Hierbij hou je rekening met de doelstelling die je vooraf hebt opgesteld en de kerneisen die je aan de actie koppelde. Het kan handig zijn voor de woordvoerder om de standpunten van Natuurpunt nog eens te bekijken en zich te informeren aan de hand van het memorandum.
- Wat scanderen?
- Ik kies natuur!
- Geen verzet, stem die wet! (Natuur Herstelwet)
- Niet pauzeren, investeren!
- Natuur is niet het probleem, maar de … OPLOSSING!
- …
- Er zijn ook manieren om de actie online te versterken door bijvoorbeeld te livestreamen of de deelnemers bepaalde hashtags te laten gebruiken als ze iets delen over de actie.
- Vergeet zeker ook geen beelden te maken (om mee te geven met pers en voor op de eigen communicatiekanalen en die van Natuurpunt nationaal te delen)
- Maak foto’s van je actie (duid één of meerdere fotografen aan)
- Maak liefst dronebeelden (foto en video), hiervoor heb je natuurlijk een dronepiloot nodig. Vind je zelf geen piloot, contacteer dan zeker kenneth.lowyck@natuurpunt.be.
- Check zeker ook de wet- en regelgeving voor het gebruik van drones hierrond.
c) Achteraf
- Persbericht:
- Kijk hiervoor eens naar het persbericht van de verkiezingsactie in Brussel
- Bepaal zelf waar je de focus op legt in het persbericht. Breng duidelijk aan waarvoor jullie de actie doen. Denk hiervoor aan onze kerneisen op www.ikkiesnatuur.be en het memorandum van Natuurpunt. Kijk ook naar het lokale memorandum (als dit er is) om specifieke punten aan te brengen.
- Je kan ook een persbericht op voorhand delen, om zo meer persaandacht te krijgen tijdens de actie.
- Ondersteuning nodig? Contacteer: pers@natuurpunt.be
- Deel foto’s, video’s en eventueel samenvattingen van de actie op je communicatiekanalen: (sociale media, website) en met Natuurpunt nationaal via dorien.wendelen@natuurpunt.be.
- Bedank de deelnemers voor hun deelname aan de actie. (kan weer via sociale media, nieuwsbrief, website, op het einde van de actie, …)
1.4. Extra tips
- Doe zoveel mogelijk kleurrijke kledij aan zodat je opvalt (zoals ontluikende natuur in de lente)
- Draag iets met het Natuurpunt logo: zorg ervoor dat Natuurpunt zichtbaar is.
- Neem beachballen mee waarmee je kan rollen/spelen op de tifo terwijl mensen die vast hebben
- Laat je kinderen spelen onder het hart. (Kat en muis, tikkertje, …)
- Een BV kan extra aandacht genereren voor je actie
2. Nature for Life krasloten actie

2.1. Wat is de Nature for Life krasloten actie?
Een kraslot is een lotje waarop één of meerdere gebieden verborgen zijn achter een deklaag. Kras en win natuur in je buurt voor een gezond leven, bescherming tegen overstroming en droogte, en een veilige thuis voor planten en dieren. De krasser wordt aangezet om een natuurbewuste keuze te maken door te surfen naar www.ikkiesnatuur.be
Met deze actie willen we een breder publiek bereiken en sensibiliseren. Je laat hen kennis maken met onze eisen en vraagt om zorgvuldig te overwegen op wie ze hun stem zullen uitbrengen. In ruil krijgen ze natuur voor het leven.
16- en 17-jarigen mogen voor het eerst hun stem uitbrengen. Deel de krasbiljetten vooral ook aan jongeren (16 - 25 jaar) uit. Om geïnformeerd te kunnen stemmen, kunnen zij zich laten inspireren door ons kieskompas.
2.2. Hoe organiseer je een Nature for Life-kraslotenactie?
a) Hoe bestel je de krasloten?
- Vraag de krasbiljetten aan via dit formulier.
- Na aanvraag word je gecontacteerd. Naargelang de aard van de activiteit wordt bekeken welke oplage krasbiljetjes je toegestuurd krijgt.
b) Waar en hoe deel je kraslotjes uit?
Vorm een groepje van een vijftal enthousiaste Natuurpunters. Deel krasloten uit op publieke plaatsen zoals trein- en busstations, marktpleinen, beurzen, evenementen...
c) Wat zeg je tijdens een krasloten actie?
-
Open met ‘Mevrouw, meneer: wenst u Nature for Life/natuur voor het leven’? of kortweg ‘Nature for life/Natuur voor het leven’?
- Overhandig het biljet en voeg eventueel toe: ‘Kras en win!’
- Word je aangesproken? Neem de tijd om een praatje te maken. Volgende elementen kan je aanbrengen:
- Wij zijn van Natuurpunt, een natuurvereniging die in Vlaanderen (en Brussel) opkomt voor de bescherming en herstel van de natuur
- Wil je meer of minder natuur?
- Kies voor natuur als je jouw stem uitbrengt. Als je stemt met in het hart, wacht er een gezondere en mooiere toekomst voor jou en je naasten. Benoem eventueel de rol die Natuurpunt in het natuurherstelverhaal opneemt.
- Bekijk ons kieskompas op www.ikkiesnatuur.be
- Bedankt om eventjes tijd te maken voor dit praatje!
d) Wat doe je als je negatieve reacties krijgt?
-
Blijf altijd vriendelijk
- Maak even de tijd om actief te luisteren naar de grieven van de persoon. Wellicht kan je de mening of het standpunt niet veranderen, maar blijft bij de persoon wellicht hangen dat je een luisterend oor aanbood.
- Blok indien nodig af. Zeg dat je de krasbiljetjes verder wil uitdelen aan de passanten.
3. Vragen?
- Surf naar de verkiezingen 2024 webpagina voor meer informatie.
- Vraag aan jouw lokale verenigingscoach voor advies.
- Wil je graag meer campagne materiaal bestellen?
Ontvang nieuws over onze natuur en activiteiten rechtstreeks in je mailbox.
Abonneer je op onze nieuwsbrief