Afbeelding
Lars Soerink

Zo herken je een wolf

22 jan 2018
Categorieën
Natuurbericht
Organisatie


Samen met de nieuwsitems over Naya neemt het aantal wolvenwaarnemingen de laatste dagen exponentieel toe. Maar het onderscheid maken tussen een wolf en een hond is knap lastig. Wat doe je best als je er een gezien denkt te hebben?

De hond (Canis lupus familiaris) is een gedomesticeerde ondersoort van de wolf. Heel wat hondenrassen lijken nog sterk op hun oervader, en sommige zijn zelfs gekweekt om zo goed mogelijk op een wolf te gelijken. Bekend zijn de Saarloos wolfhond, de Tjechoslowaakse wolfhond, maar ook poolhonden zoals de de Alaskan malamute worden weleens met een wolf verward. Die (wolf)honden kunnen ontsnappen, en dat gebeurt soms ook: in 2015 liep er nog een wolfhond in Kluisbergen. De wat witte snuit, in combinatie met het gedrag, deed deze ontsnapte hond door de mand vallen.

Uiterlijke kenmerken
Een wolf beschikt over een dik behaarde, lange staart. Die hangt naar beneden of recht achteruit en niet gekruld naar boven, zoals dat bij poolhonden vaak het geval is. De onderrug van een wolf is dan weer recht, terwijl die van een herdershond wat afbuigt.

Afbeelding
vilda_51913_wolf_rollin_verlinde_5000_px_40232.jpg

Wolf met zomervacht (foto: Vilda)

Afbeelding
vilda_34810_wolf_rollin_verlinde_5000_px_40231.jpg

Wolf met wintervacht (foto: Vilda)

Het kleurenpatroon van de Europese wolf is daarnaast ook erg typisch. Reden is dat de wolf op ons continent bijna uitgestorven geraakt is, en er daarom slechts één kleurenvariant overgebleven is. Terwijl Amerikaanse wolven ook zwart of wit kunnen zijn, hebben ze bij ons een beige tot rossig bruine vacht, met een ietwat donkerdere zadeltekening. Rondom de bek is onze wolf wit, maar de bovenkant van de neus tot de ogen is rossig bruin (in tegenstelling tot de meeste honden van het type husky en malamute.

Voorts herken je een wolf aan zijn lange, stevige poten en de brede krachtige kop. Daardoor staan de oren verder uit elkaar dan bij een hond. De spitse rechtopstaande, naar de top toe iets afgeronde oren zijn kenmerkend. Ze zijn duidelijk kleiner dan de typische herdersoren van een Saarloos wolfhond.

Tot slot is er de lengte: van kop tot romp meet een wolf 1 tot 1,5 m, met een schofthoogte van 65 tot 80 cm en een staart van 30 tot 50 cm. Vrouwtjes zijn kleiner dan mannetjes.

Afbeelding
eligo_z_peronowki3.jpg

Tsjechoslowaakse wolfhond (reu) (bron: wikipedia)


Afbeelding
e8fa7bad20d2457ffbdd27450ea2fe93-pet-life-animal-magnetism.jpg

Saarloos wolfhond

Gedrag
Een meestal schuwe, eenzame, onopvallend getekende hond met een weinig beweeglijke staart, die aan bovenstaande uiterlijke kenmerken voldoet, zou een wolf kunnen zijn. Een wolf loopt meestal doelmatig in plaats van het typische wispelturige gedrag van een pas ontsnapte hond. Een wolf zal ook eerder weglopen dan toenadering zoeken. Al zijn er wel gevallen bekend waarin een wilde wolf de dorpsstraat verkiest boven een aarden weg in het bos.

Melden om zeker te zijn
Het onderscheid tussen een hond en wolf is vaak erg subtiel. Zelfs experts kunnen soms maandenlang redetwisten over de determinatie. Denk je een wolf te zien? Maak dan een scherpe foto of video en post die samen met de locatie op waarnemingen.be. Voeg ook zoveel mogelijk details toe over wat je precies zag.

Een team van specialisten controleert de waarneming. De data worden geregistreerd en nauwgezet bewaard in de grootste natuurdatabank van Vlaanderen. Dat maakt bijvoorbeeld reconstructies van het afgelegde parcours van de wolf mogelijk die kunnen getoetst worden met de zendergegevens. De overheid maakt dan gebruik van die informatie, onder andere voor de Europese rapportage over beschermde diersoorten.

Tekst: Diemer Vercayie, Natuurpunt Studie
Foto's: Vilda