Afbeelding
Grijze zeehond
Tim Mathys

Verdwaalde grijze zeehond duikt op in Eke

5 feb 2019
Categorieën
Natuurbericht


Op 3 februari 2019 werd in Eke, zo’n 15 kilometer ten zuiden van Gent, een grijze zeehond gespot. Het is de eerste keer dat een zeezoogdier zo ver stroomopwaarts geraakt. Ondertussen zit het dier veilig en wel weer in de Noordzee.

De grijze zeehond kon afgelopen zondagvoormiddag gefilmd worden vanaf de Scheldedijk in Eke. Het dier zwom richting het sluizencomplex van Asper en leek in goede gezondheid. In de namiddag werd de zeehond opnieuw opgemerkt in een weiland tussen de schapen en de geiten. Hoe het dier daar verzeild geraakt is, is niet echt duidelijk. Waarschijnlijk kwam de zeehond aan land via de Moerbeek, die rechtstreeks in verbinding staat met de Schelde. 

Het is de eerste keer dat een grijze zeehond zo ver stroomopwaarts waargenomen wordt. Er waren ooit al waarnemingen van grijze zeehonden in onder andere Doel, Kallo, Bazel en Kruibeke. Maar deze plaatsen liggen allemaal veel dichter bij de Noordzee dan Eke.

Het moet een hele opgave geweest zijn voor die zeehond om in Eke terecht te komen, want het dier moest het sluizencomplex van Merelbeke passeren. Sluizen zijn sowieso moeilijke barrières voor alle zeezoogdieren (onder andere gewone zeehond, grijze zeehond, bruinvis) en vissen (zoals de rivierprik) die vanuit de Noordzee stroomopwaarts willen trekken. Op een aantal plaatsen zijn ‘vistrappen’ aangelegd, waardoor dieren via een kleine omweg de sluizen kunnen ontwijken, maar in Merelbeke is dit niet het geval. ‘Versluizing’, samen met de binnenvaartschepen, is dan ook de enige weg om verder stroomopwaarts te geraken.


Afbeelding
Grijze zeehond

Het oogt toch wel gek: een Grijze zeehond bij de geiten (foto: Luc Van Acker).

De grijze zeehond kan perfect een tijd landinwaarts in brakke of zoete wateren overleven. Ze kunnen lang zonder voedsel en doordat de waterkwaliteit van de Schelde de laatste decennia aanzienlijk verbeterd is, valt er ook in de binnenwateren voldoende voedsel te vinden. Het grootste probleem voor een versluisde zeehond is dat het dier nu afgesloten is van zijn natuurlijk leefgebied, de Noordzee. De enige manier om daar terug te geraken, zou zijn om nog eens te versluizen, deze keer stroomafwaarts…

Gelukkig kon de zeehond rekenen op de hulp van de politie en brandweer van Schelde-Leie. Zij brachten het dier naar de hoofdkazerne in Gent, waar het opgepikt werd door de deskundigen van Sealife Blankenberge. Zij hebben het dier gewogen en onderzocht en de medewerkers van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (KBIN) voorzagen het van een merkteken. Nadien werd de grijze zeehond vrijgelaten in de Noordzee, ter hoogte van Zeebrugge. Het dier was 1 à 2 jaar oud, woog 45 kg en verkeerde in goede gezondheid.

Meer weten over de grijze zeehond?

Tekst: Dominique Verbelen, Natuurpunt Studie
Foto’s: Luc Van Acker, Tim Mathys