Eind juli werd in Riemst (Limburg) een mannelijk exemplaar van het Staartblauwtje gesignaleerd. De prachtige paarsblauwe vlinder met kenmerkende staartjes werd nog maar één keer eerder gezien in Vlaanderen, vlak bij de Nederlandse grens in 2012. Als gevolg van de klimaatverandering schuift de soort langzaam op naar het noorden.
Het Staartblauwtje is een klein blauw vlindertje dat zich onderscheidt van de meer voorkomende blauwtjes zoals het boomblauwtje en het icarusblauwtje, door de 'staartjes' aan zijn vleugels. De bovenkant van de vleugels is bij het mannetje violetblauw en bij het vrouwtje bruin met blauwe bestuiving. De onderkant van de vleugels is zilvergrijs met kleine zwarte stippen; in de binnenrandhoek van de achtervleugel bevinden zich twee zwartgerande oranje oogvlekken. Ter hoogte van deze oogvlekken herbergt de achtervleugel het kleine, korte ‘staartje’.
Het Staartblauwtje is een soort uit Midden-Europa en gold in Vlaanderen tot 2012 als een dwaalgast. Slechts hoogst uitzonderlijk arriveerde er een eenzaam exemplaar. Toen in 2012 eiafzet vastgesteld werd aan de Vlaamse kant van de Sint-Pietersberg, werd verwacht dat de nieuwe dagvlindersoort zich permanent in onze regio zou vestigen. Desondanks duurde het tot de voorbije week vooraleer er vervolgwaarnemingen gebeurden. Afwachten of de soort ook de volgende jaren in Vlaanderen gezien wordt. Ook in Wallonië en Nederlands Limburg waren er de voorbije jaren vondsten van de soort. In Nederland kwam de eerste waarneming (in 2011) er na 80 jaar afwezigheid.
Het Staartblauwtje verschuift z'n leefgebied wellicht als gevolg van de klimaatverandering. (foto: Rudi Dujardin)
De uitbreiding van het Staartblauwtje is waarschijnlijk een gevolg van de klimaatverandering. Daarmee volgt deze vlinder overigens de voorspellingen van de Climatic Risk Atlas die, rekening houdend met de meest actuele voorspellingen van de klimaatopwarming, een noordwaartse uitbreiding tot in onze streken voorspelde. Het Staartblauwtje is een mobiele vlinder die nogal eens flinke afstanden zwerft.
Het Staartblauwtje moet het hebben van vochtige, vrij ruige en begraasde weilanden en hooilanden. Diverse soorten vlinderbloemigen kunnen optreden als waardplant, maar vooral moerasrolklaver geniet de voorkeur.
De vliegtijd van het Staartblauwtje loopt nog tot eind september. Denk je een exemplaar gezien te hebben, meld dat dan (liefst voorzien van een foto) op www.waarnemingen.be
Tekst: Wim Veraghtert, Natuurpunt Studie
Foto: Paul Ruiters & Rudi Dujardin
Ontvang nieuws over onze natuur en activiteiten rechtstreeks in je mailbox.
Abonneer je op onze nieuwsbrief