Resumé VWGNOVL 6 febr. 2025
Verslag VWGNOVL van 6 februari 2025
Aanwezig: Simon Desmet, Jan V, Gerrit, Guido, Bart, P Smessaert, Kurt, Johan, Patrick, Luc, Walter, Filip Matthys, Filip Van den Bossche, Danny, Nico, Hans, Friso
Verontschuldigd: Jan Pauwels, De smet Walter, Frank VD Keere
Verslag: Guido
Logo van de vogelwerkgroep met blauwborst en krekengebied en klein logo van Natuurpunt is het officiële logo van de werkgroep. Het logo wordt behouden zoals beslist vorige vergadering.
Gebruik laptop: Patrick heeft een Gmail account voor de werkgroep gemaakt : vogelwerkgroepnoordovl@gmail.com. Het e-mailadres werd aangepast omdat het adres dat in het vorig verslag stond, al bestond. Google Drive kan dan gebruikt worden voor het archiveren van documenten van/voor de werkgroep. Een licentie voor Microsoft Office (met Outlook) werd besteld en geïnstalleerd (40€).
Patrick heeft een adapter (adapter 2.0 USB-C naar HDMI2) gekocht om gsm te koppelen met een beamer (wordt betaald door NPM). Adapter blijft in het vergaderlokaal.
MAS presentatie door Simon Desmet. JB is verantwoordelijk voor omgeving en landbouw. Subsidie voor het MAS werd voorlopig nog niet toegekend. Beslissing is uitgesteld tot eind februari. Indien er geen budget wordt goedgekeurd dan worden enkel de gebieden die al geteld werden (oostelijke leemstreek en moeren), eventueel aangevuld met de zandleemstreek.
Methode voor het MAS werd opnieuw in het kort uitgelegd door Simon. Er wordt 10 minuten geteld/ telpunt / ronde. Er zijn 4 rondes tussen 1 april en 15 juli, met een pauze tussen ronde 3 en 4. Tussen iedere telling is er 7 dagen, het weer moet gunstig zijn ( zo is 4 beaufort de limiet). Er wordt feedback gestuurd als er een telling moet gebeuren. Gebruik van Avimap wordt uitgelegd. Het telpunt staat op Avimap. 3OO meter rond het punt worden alle vogels gebonden aan het landschap geteld. Er zijn 5 codes: 0: geen broedmogelijkheid, 1: adult in broedbiotoop, 2 : paar in broedbiotoop, 3 territoriaal gedrag, 4 en 5 broedgeval. Alle soorten ook in bos worden geteld. Er is begeleiding bij de opstart.
Filip Matthys telt in Beernem, Jan, V telt Aalterbrug, Guido telt Oostmolen en eventueel Lotenhulle, Walter H telt de N49, Kurt telt St Margriet en Walter Desmet telt Assenede en Boekhoute, Gerrit in Eeklo.
Tweede project van Simon: het behoud van ringmussen verzekeren en de populatie uitbreiden. Populaties worden gezocht en nestkasten en feeders met gierst (witte/rode Dari) worden geplaatst op deze plaatsen. Piet vraagt of amarant ook geschikt is. Er wordt voorgesteld om nestkastjes te hangen in de bosrand aan het telpost van Bellembrug. De werkgroep is positief om mee te werken. Bart vraagt aan zijn vader om een 10-tal nestkasten te maken. De kasten en feeders worden opgehangen op plaatsen waar de ringmussen al zitten om deze populaties te versterken . Ringmus verblijft graag in de buurt van een sleedoornstruweel met holle bomen en hagen.
Kandidatuur van Yves Pieters als stemgerechtigd lid bij Natuurpunt werd verlengd.
Op zaterdag 1 maart is er Belgische Vogeldag in Antwerpen. Wie wil carpoolen kan contact opnemen met Jan die van plan is om deel te nemen aan de studiedag.
Vergaderingen mei en juni; mei: Caluwenbroekvijver Wingene-Vagevuurbossen; juni: Vinderhoutse bossen, afspraak om 19:00u.
Presentatie door Bart over PTT tellingen in de Meetjeslandse Zandroute (zie bijlage). PTT tellingen worden gedaan om eventuele trends van de overwinterende vogelpopulaties te bestuderen. Bart is gestart in de winter van 2013/2014. De streek bestaat vooral uit maïs, turbo- en patattenakkers en enkele bosjes. Er is weinig permanent grasland in het gebied. Bart legt de telprocedure uit. In het verslag worden enkel de conclusies van de voorbije winter opgenomen. Voor details en grafieken van de individuele soorten wordt verwezen naar de presentatie van Bart op de website. De voorbije winter zit in de top 5 wat aantal betreft en in de top 3 wat het aantal soorten betreft. De grote zilverreiger is een nieuwe soort voor het gebied. Er werd meer vink, ekster, kievit en roek geteld t.o.v. het vorige jaar en minder kauw, zwarte kraai, buizerd en houtduif. Patrijs , wulp en koperwiek werden niet gezien. De volgende trends (alle jaren worden beschouwd) werden op het oog vastgesteld, zonder statistische analyse. Er is een toename van holenduif, stormmeeuw, kauw en kievit (dit is twijfelachtig volgens Bart). De aantallen van buizerd en zwarte kraai zijn stabiel. De kokmeeuw neemt af . De aantallen van houtduif, vink en ekster variëren van jaar tot jaar, zonder duidelijke trend. De trendanalyse voor kievit, zwarte kraai en kokmeeuw is volgens Bart onder voorbehoud.
Guido bespreekt de nieuwe APC gestabiliseerde verrekijker 14x50 ED Li-ion en de gestabiliseerde Kite Optics APC 60 ED + 17-35x WA telescoop (zie bijlage). Besluit : De 14x 50 verrekijker is relatief zwaar en heeft een relatief klein gezichtsveld; de verrekijker is geschikt voor sea watch, en bijvoorbeeld voor kijken in het zwin vanaf internationale dijk en voor grote waterpartijen (kraenepoel, platwijers in Limburg en Caluwenbroekvijver). Het beeld is helder en goed bij weinig licht. Volgens Hans is het met de 14x50 niet zo simpel om vogels in de vlucht te lokaliseren en te volgen en volgt het beeld niet onmiddellijk wanneer de verrekijker van kijkrichting verandert. De Kite Optics APC 60 ED + 17-35x WA is nieuw. Hierdoor is de ervaring nog vrij beperkt. Er kan voorlopig enkel worden geconcludeerd dat de telescoop handig in gebruik is en een helder beeld heeft.
Kurt organiseert als activiteit van de VWG een fietstocht in de Kreken (op vraag van Gaea).
Filip v.d. Bossche vraagt aan de vogelwerkgroep om klacht te doen/ondersteunen tegen de grote publieksevenementen die georganiseerd worden in het Leen. De nocturne is volzet met 1800 deelnemers en er wordt een cava-loop georganiseerd met 700 à 800 deelnemers. Deze activiteiten hebben een negatieve invloed op de biodiversiteit van het gebied. Het Leen is een habitatrichtlijngebied en daarom is het organiseren van dergelijke grote evenementen twijfelachtig. De vraag werd gesteld aan ABN, maar er werd nog geen antwoord gegeven. De vergadering stelt voor dat NPM beter geschikt is om dit dossier te behandelen. Piet en Guido vragen aan Koen Martens of hij een bezwaarschrift kan opstellen en indienen bij de verantwoordelijke instantie. Wordt opgevolgd.

Ontvang nieuws over onze natuur en activiteiten rechtstreeks in je mailbox.
Abonneer je op onze nieuwsbrief