In het kader van het Vlaams biodiversiteitsplan en de toenemende aandacht voor ecologische bouwstandaarden, wordt vanaf 1 januari 2026 het voorleggen van een energieprestatiecertificaat (EPC) verplicht voor alle nestkasten die in de vrije natuur of stedelijke omgeving worden opgehangen. De maatregel geldt zowel voor nieuwe als bestaande nestkasten.
Het EPC beoordeelt de isolatiewaarde, materiaalkeuze, oriëntatie en ventilatie-efficiëntie van een nestkast. Bij nieuwe nestkasten wordt het certificaat automatisch meegeleverd door de fabrikant. Voor bestaande nestkasten kunnen eigenaars vanaf heden gratis een attest laten opmaken door erkende experts of lokale natuurverenigingen zoals Natuurpunt.
Energieverlies beperken
“Uit voorlopige analyses blijkt dat het grootste energieverlies bij nestkasten ontstaat via de invliegopening”, zegt Gerald Driessens, vogelexpert van Natuurpunt. “Uiteraard is dit een noodzakelijk element dat moeilijk af te sluiten is. Maar onze experten zullen in het EPC aanbevelingen geven over de optimale diameter en plaatsing van de opening in functie van soortspecifieke bescherming en warmteretentie.”
De handhaving zal in eerste instantie sensibiliserend zijn. Controles gebeuren steekproefgewijs en worden uitgevoerd in samenwerking met lokale vrijwilligers.
Veelgestelde vragen
Hoe isoleer ik mijn nestkastje?
Gefopt! Wel heel tof dat je zo goed wil zorgen voor de vogels in je tuin. Telde je al mee met Het Grote Vogelweekend? Je kan je hier inschrijven op de nieuwsbrief en elk seizoen onze échte tuintips voor vogels ontvangen.
Wil jij meehelpen om de attesten op te maken?
Fijn dat je mee wil helpen met deze aprilgrap! Bij de attesten hebben we geen hulp nodig ;)
Je kunt wel veel betekenen voor de natuur in jouw buurt. Word vrijwilliger bij Natuurpunt, en maak mee het verschil.
Waar vind ik gecertificeerde nestkastjes?
In de aprilviswinkel! Een gewoon nestkastje ophangen, is meer dan voldoende, de vogels zorgen zelf voor de isolatie met allerlei materiaal. Dus ruim niet alles op en laat voldoende blaadjes en takjes liggen zodat ze dat als nestmateriaal kunnen gebruiken. Door de betere isolatie van de huizen verdwijnen veel kieren, gaten en spleten die vroeger voor nestgelegenheid zorgden:
Ontvang nieuws over onze natuur en activiteiten rechtstreeks in je mailbox.
Abonneer je op onze nieuwsbrief