Afbeelding
Helena Debevere

Belgische wegen eisten 24.244 dieren per dag in 2015

5 feb 2016
Categorieën
Natuurbericht

Vorig jaar stierven naar schatting 8.8 miljoen dieren op de Belgische wegen. Dat blijkt uit tellingen die Natuurpunt het afgelopen jaar samen met vrijwilligers uitgevoerd heeft in opdracht van de overheid. Vooral padden, egels en vossen belandden massaal onder de wielen.

Met 5.3 kilometer weg per vierkante kilometer heeft België het dichtste wegennet van Europa. Voor veel dieren is dat een vloek. Het Departement Leefmilieu, Natuur en Energie van de Vlaamse overheid gaf de opdracht aan Natuurpunt om de impact van het verkeer op wilde dierenpopulaties te berekenen en om zwarte punten in kaart te brengen.

Bedoeling is om op basis van die informatie gericht maatregelen te kunnen nemen op de plaatsen waar het nodig is. Dat het daarbij niet altijd om dure maatregelen hoeft te gaan, bewijzen eekhoornbruggen (video: knelpunt in Schoten), paddenoverzetacties en wildrasters.

Het afgelopen jaar werden tijdens paddenoverzetacties van Natuurpunt bijna 200.000 padden de weg over geholpen en op die manier van een gewisse dood gered. Desondanks was de pad de soort die het vaakst de dood vond langs onze wegen het afgelopen jaar. Op de tweede plaats stond de egel, op de derde de vos. In totaal werden 100 verschillende diersoorten als slachtoffer gemeld.

De schatting van het aantal slachtoffers is gebaseerd op ‘trajecttellingen’: 134 vaste routes die regelmatig gecontroleerd worden door 88 vrijwilligers. Samen hebben ze het afgelopen jaar 12.626 kilometer weg gecontroleerd: te voet, per fiets en met de auto. Gemiddeld werden 0,18 slachtoffers per kilometer gevonden. Een berekening op basis van deze cijfers leert dat er in België het afgelopen jaar zo’n 8.8 miljoen dieren sneuvelden in het verkeer.

Vorig jaar was het de eerste keer dat via deze telmethode gewerkt werd en bedroeg het geschatte aantal slachtoffers 8.2 miljoen. Het project “Dieren onder de wielen” loopt nog tot eind 2016. In combinatie met gegevens over de lokale populaties zal op termijn ook de impact van het verkeer op specifieke (bedreigde) diersoorten gemeten kunnen worden.

Afbeelding
kikker_frank_hidvegi_2.jpg

In deze periode van het jaar trekken amfibieën massaal naar hun voortplantingspoelen. Die tocht naar nieuw leven eindigt vaak in een platte dood.(foto: Frank Hidvegi)

Jaarlijks zijn er twee duidelijke pieken wat het aantal verkeersslachtoffers betreft: in de periode februari/maart, wanneer de padden massaal naar hun voortplantingspoelen trekken en in de periode augustus/september wanneer jonge vossen, eekhoorns en wezels uit het ouderlijk nest verjaagd worden en op zoek moeten naar een nieuw leefgebied. In die periode leggen de jonge dieren grote afstanden af. In Vlaanderen moeten ze dan gemiddeld om de 300 meter een weg oversteken.

De trieste top-10, op basis van de trajecttellingen:

1 pad
2 merel
3 houtduif
4 egel
5 bruine rat
6 konijn
7 huiskat
8 haas
9 fazant
10 eekhoorn

Help mee om de impact van ons verkeer in kaart te brengen!

Tekst: Diemer Vercayie, Natuurpunt Studie
Foto: Frank Hidvegi & Helena Debevere