De grootste ontwatering in het gebied zit hem in perceelgrachtjes die het water versneld afvoert uit het veen. Om dit te voorkomen zullen deze grachtjes gedempt worden. Echter op vele plaatsen zijn deze grachten amper toegankelijk, of staat er teveel bos op om er zomaar bij te kunnen met een kraan. Daarom trotseerde onze terreinploeg het veen op het natste moment van de voorbije 30 jaar en hebben ze met de hand al deze grachtjes dichtgestopt tegen de beek. Op deze manier kunnen de grachten vanzelf dichtslibben en wordt het water in het gebied vastgehouden. In natte periodes stroomt het water nog steeds gravitair af.
Maar liefst 54 grachtjes werden dichtgestopt tegen de beek goed voor een totale lengte van 5km ontwatering. Dit resulteert in een totaal hydrologisch herstel van 30 hectare elzenbroekbos. Het valt natuurlijk nog af te wachten of dit effectief genoeg is om de versnelde afwatering te stoppen, daarom zal deze zomer gekeken worden welke delen goed geslaagd zijn en waar nog bijsturing nodig is. Om de grachtjes dicht te stoppen werden verschillende technieken getest.
- Zo werden sommige grachtjes met zandzakjes dichtgelegd, of een combinatie van zandzakjes en lokale grond/takken.
- Andere grachtjes werden dan weer gestopt met gebruik van takken en houten palen om de taken op hun plaats te houden, al dan niet gecombineerd met lokale grond en extra zakjes zand.
De verschillende technieken die toegepast zijn zullen op het eind van het project geëvalueerd worden en de beste (en slechtste) methodes zullen beschreven worden.
Ondanks de zeer natte winter stond de waterstand in het gebied zelfs niet zo extreem hoog. Daarom is het ideaal dat het water dat nu aanwezig is zoveel mogelijk gebufferd kan worden in het veen. De exacte effecten van dit herstel zullen duidelijk worden binnen een jaar, als we de gedetailleerde data van de peilbuizen kunnen vergelijken met vorige jaren.
Ontvang nieuws over onze natuur en activiteiten rechtstreeks in je mailbox.
Abonneer je op onze nieuwsbrief