12 plankenpaden en natte wandelroutes
Op laarzentocht
Ook regenachtige dagen nodigen uit om naar buiten te gaan. Trek je laarzen aan voor een wandeling met beide voeten in de modder. Door onze gebieden lopen plankenpaden door beekvalleien, moeras of veengebied, maar je kan ook avontuurlijke paden volgen door drassig weiland.
Provincie Antwerpen
Mechels Broek
In het Mechels Broek vind je natte graslanden met sloten, bomputten, knotwilgen en houtkanten. Het pad tussen de kijktoren en de Dijledijk is dan enkel met laarzen toegankelijk.
Walenhoek - Niels Broek
Een oude kleiput is nu een gevarieerd landschap met grote vijvers, poelen, rietkragen en struwelen. In de Walenhoek werden al meer dan 500 soorten paddenstoelen gezien.
Provincie Limburg
Vallei van de Abeek
De Abeek is een een van de meest natuurlijke laaglandbeken van Vlaanderen. De bovenloop vertoont nog typische meanders en vlak naast de beek vind je bijhorende moerassen. Onderweg liggen er veel kwelgebieden waar het oppervlaktewater van hoger gelegen delen uitkomt. Zo wordt de Abeek steeds groter en groter. In het kwelgebied is de grond venig, moerassig en lekker modderig, echt laarzenwerk dus!
‘t Plat
De naam 't Plat betekent niet dat het gebied vlak is, maar wel moerassig of drassig. Je vindt er veel verschillende soorten landschappen zoals natte en droge heide, dennenbossen, elzenbroekbos, gagelstruwelen, wilgenstruwelen.
Vijverbroek
Vijverbroek is een prachtig moerasgebied op de Belgisch-Nederlandse grens in Kinrooi. Kenmerkend in Vijverbroek zijn de moerasbossen. Deze bestaan uit elzenbroekbos, wilgenstruweel en drijftillen. In het gebied vind je ook populierenbossen en vochtige graslanden. Wandel met je laarzen over de paden, ontdek de plantenrijkdom en zoek de sporen van de zoogdieren in de modder.
Maaswinkel
Maaswinkel is een overstromingsgebied langs de Maas. Dankzij die overstromingen komen hier planten en dieren voor die zijn gebonden aan het kalkrijke Maasslib. Door het gebied extensief te laten begrazen krijgen de typische plantensoorten optimale groeikansen.
Provincie Oost-Vlaanderen
Daknamse Meersen
In de Daknamse Meersen wandel je tussen vochtige graslanden, verspreide bosjes, knotwilgenrijen en talrijke sloten. Je vindt er zeldzame water- en moerasplanten, en heel wat paddenstoelen.
Munkbosbeekvallei
De Munkbosbeek glooit nog door het landschap zoals vroeger en is een van de mooiste beken van de Vlaamse Ardennen. Typisch voor de regio zijn de vele bronnen omgeven door loofbos.

8x Wandelen over water
Wandel over vlonderpaden, vaar in een fluisterboot, trek je modderlaarzen aan en ontdek de mooiste waterrijke natuur. Natuurpunt ontrafelt al de geheimen én superkrachten van waternatuur in de Waterwandelgids.
Provincie West-Vlaanderen
Gulke Putten
De Gulke Putten is een gebied met tal van vijvers die ontstonden door het afdammen van beken voor de viskweek. Hier tref je een combinatie van natte en droge heide. In de drassige stukken zijn laarzen aanbevolen.
De Blankaart
Dit gebied in het hart van de IJzervallei staat regelmatig blank. Bij hevige regen voeren de IJzer en de vaarten het water niet onmiddellijk af en lopen de hooi- en weilanden als natuurlijk wachtbekken vol.
Provincie Vlaams-Brabant & Brussel HG
Rotte Gaten
Tijdens hevige of langdurige regenval treedt de Molenbeek buiten haar oevers en fungeert het gebied als buffer, het is enkel toegankelijk dankzij plankenpaden. Ook het avonturenpad is een aanrader.
Langdonken
De Langdonken ligt op de overgang tussen de Kempen en het Hageland. Zulke overgangsgebieden zijn een paradijs voor heel wat zeldzame soorten. Langdonken bestaat vooral uit moerassen en staat vaak onder water.
Ontvang nieuws over onze natuur en activiteiten rechtstreeks in je mailbox.
Abonneer je op onze nieuwsbrief